
Prozdrowotna garstka
23 marca 2018, 12:53Zjadanie 4,2 dag orzechów pekan dziennie chroni dorosłych przed chorobą sercowo-naczyniową i cukrzycą typu 2.

Dieta uboga w metioninę sprzyja powstawaniu nowych naczyń w mięśniach szkieletowych
23 marca 2018, 11:41Dieta uboga w metioninę wyzwala u myszy powstawanie nowych naczyń (angiogenezę) w mięśniach szkieletowych.

Odkryto nowe białko przeciwnowotworowe
23 marca 2018, 05:24Naukowcom udało się zidentyfikować nowe białko przeciwnowotworowe. Proteina LHPP zapobiega niekontrolowanej proliferacji komórek nowotworu wątroby. Zdaniem zespołu profesora Michaela N. Halla z Uniwersytetu w Bazylei, LHPP może też służyć jako biomarker raka wątroby.

Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.

Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych
21 marca 2018, 07:44Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.

Barwnik z buraków pomaga w walce z alzheimerem
20 marca 2018, 11:55Betanina, czerwony barwnik z buraków, który występuje w ekstrakcie z tych warzyw, wydaje się hamować reakcje chemiczne odpowiadające za rozwój choroby Alzheimera (ChA).

Przeciwnowotworowa Viagra
19 marca 2018, 13:19Niewielkie przyjmowane codziennie dawki Viagry znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Przynajmniej w modelu zwierzęcym.

Niska liczba plemników nie jest problemem związanym wyłącznie z płodnością
19 marca 2018, 12:28Liczba plemników w spermie jest wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia. Nasze badanie jasno pokazało, że niska liczba plemników wiąże się ze zmianami metabolicznymi, ryzykiem sercowo-naczyniowym i niską masą kostną - podkreśla dr Alberto Ferlin.

Poziom omega-3 lepszym prognostykiem ryzyka zgonu niż cholesterol
16 marca 2018, 12:45Poziom kwasów omega-3 jest lepszym prognostykiem ryzyka zgonu niż stężenie cholesterolu w surowicy.

Fermentujące błonnik bakterie korzystnie wpływają na zdrowie diabetyków
16 marca 2018, 11:39Błonnik sprzyja bakteriom jelitowym korzystnym dla kontroli poziomu cukru we krwi.